zaterdag 1 november 2008

XXY (Flagey Brussel)


1. Film
Alex is 15 jaar en leeft met een groot geheim: ze is hermafrodiet. Daarom hebben hebben haar ouders kort na haar geboorte Buenos-Aires verlaten om in een afgelegen huis in de duinen aan de Uruguayaanse kust te gaan wonen. Wanneer vrienden met hun 16-jarige zoon Alvaro hen bezoeken, komen verdrongen spanningen naar boven. Al snel blijkt dat de vader van Alvaro, die plastisch chirurg is, een grote medische belangstelling heeft voor Alex en dat Alvaro en Alex zich sterk tot elkaar aangetrokken voelen… (http://www.cinebel.be/)

XXY is een film die het vooral moet hebben van het controversiele onderwerp. Voor ik deze film zag had ik ongeveer hetzelfde beeld van een hermafrodiet, maar niet in die mate. Het verhaal is zeer goed opgebouwd en de beelden van de Uruguayaanse kust zijn echt prachtig. De acteerprestaties van Inés Efron (Alex) zijn zeer goed, zo weet zij haar situatie zeer geloofwaardig te vertolken, wetende dat het wetenschappelijk onmogelijk is om een volledig ontwikkelde vagina en penis te hebben.

Toch vind ik dit ongeloofwaardige standpunt een goede keuze van regisseur, Lucia Puenzo. Er zijn immers 75 varianten van deze controversiele aandoening, er eentje uitkiezen zou de film een stuk minder universeel maken.

2. Seminarie
In de namiddag stond een Nederlandse spreekster ons te woord. Zij wist ons het taboe, dat er rond hermafrodieten hangt, te verduidelijken. Ik had geen idee dat er zoveel verschillende varianten van deze aandoening bestonden, ook had ik niet gedacht dat de feiten in de film zo onrealistisch waren. Ze vertelde over haar eigen ervaringen en de manier hoe zij persoonlijk daar mee omging. Zij was geboren met twee kleine teelballen in haar buik, deze werden verwijderd, maar zij kreeg dit pas te horen toen ze 17 jaar oud was. Haar ouders en dokters hadden dit al die tijd voor haar verzwegen. Het is nu net dat waar onze spreekster nog altijd problemen mee heeft, niet met haar aandoening, maar met de 17 jaar vol leugens. De Nederlandse is een succesvolle zakenvrouw en had vroeger nog modellenwerk gedaan, het beeld van hermafrodieten die persé vreemd zoude zijn werd die bewuste namiddag dus van de tafel geveegd. Sommigen vonden het storend dat onze spreekster grapjes maakte over deze aandoening. Ik vond dit echter absoluut niet erg! Na dit seminarie heb ik onthouden dat "XXY", wat trouwens maar een verzamelnaam in de film is, al bij al nog goed meevalt.

Geen opmerkingen: